Flottere finish på meget kortere tid

Flottere finish på meget kortere tid

Som en af verdens førende producenter af intelligent LED-lys udvikler og producerer den aarhusianske lysvirksomhed SGM Light intelligent lys i alle afskygninger, blandt andet til store sceneshows. Og siden produktionen blev udstyret med en samarbejdende robotarm, er finishen på deres produkter både blevet bedre – og produktionstiden væsentligt kortere.

Den aarhusianske lysproducent SGM Light udvikler og producerer intelligente LED-løsninger til nogle af verdens største sceneopsætninger og shows. Løsninger, som blandt andet er med, når verdensstjernen Beyoncé indtager scenen. Og P10, som er SGM Lights nyeste lampe og et af verdens kraftigste wash-lights, bliver lige nu testet af Rolling Stones, som har 12 af de dansk-producerede lamper med på deres igangværende turne.

UR5 limer lamper

En af de nøgleprocesser, der indgår i lampe-produktionen hos SGM Light, er limning af de små komponenter, som tilsammen bliver til færdige lamper. Opgaven er tidligere blevet udført manuelt, men blev i sommeren 2017 overdraget til en UR5, som viste sig at udføre arbejdet markant hurtigere og med flottere finish, end det var muligt ved manuel arbejdskraft.

SGM Light havde allerede en 2D-limrobot, da Technical Production Manager Diemer Fopma kontaktede BILA for at høre om mulighederne for en endnu mere fleksibel løsning til produktionen. Den aarhusianske virksomhed havde nemlig kort forinden udviklet P10, som er et af verdens kraftigste wash-lights – og som samtidig er væsentligt større, end hvad 2D-robottens kapacitet kunne håndtere.

Jeg havde et ønske om at få en robot med et mere fleksibelt hoved, og som var nem at programmere og kunne levere præcision. Så jeg inviterede Area Manager Niklas Buhl fra BILA til vores hovedkontor, forklarede ham opgaven og vores behov – og spurgte ham, om han havde en god løsning, forklarer Diemer Fopma.

Og det havde han: en samarbejdende UR5-robotarm fra Universal Robots.

Åbenbaring: ekstrem tidsbesparelse

For at afklare, hvorvidt løsningen på produktionens problemstilling var en UR-cobot, sørgede Niklas Buhl for, at SGM Light fik en UR5 på prøve. På den måde kunne de selv prøve kræfter med programmeringen og lære robotarmen bedre at kende.

Og det stod hurtigt klart, at den samarbejdende robotarm fra Universal Robots bestod sin prøvetid: Programmeringen var nem, den arbejdede effektivt og hurtigt – og det viste sig, at den også kunne gøre gavn på andre produkter end P10’eren, som den oprindeligt var tiltænkt:

Jeg fandt ud af, at vi kunne bruge robotarmen i flere applikationer end til det nye produkt. Vi afprøvede den derfor på et andet produkt, vores G4 Wash-Beam (LED-lampe med moving head, red.), fortæller Diemer Fopma.

G4-lampen består af nogle komplekse emner, som hidtil var blevet limet i hånden, men vi fik udviklet en spids, som vi monterede på robotarmen. Ved manuel arbejdskraft tog det 45 minutter at lime et enkelt emne. Robotten kunne til gengæld lime 3 emner på 5 minutter, og endda med pænere finish. Det var virkelig en åbenbaring!

Imponerede præcision

Siden SGM Light fik implementeret UR5-robotten i produktionen i Hasle, har den kørt nærmest nonstop 2-3 arbejdsdage om ugen som supplement til den eksisterende 2D-limrobot.

UR5-robotten bliver udelukkende brugt til lime-applikationer og kører limsekvenser på otte forskellige emner. Limesekvenserne kræver, at der er en operatør, der placerer og vender emnerne, hvorfor robotarmen kun kører i produktionens normale bemandede arbejdstid. SGM Lights egne teknikere har lagt de forskellige programmer ind i robotarmen, så operatøren blot skal vælge program og trykke på start-knappen. På P10-lampen kører den eksempelvis 17-18 sekvenser på hvert emne.

Uanset hvilket af vores produkter, der er tale om, kræver limesekvenserne, at emnerne skal applikeres meget præcist, og den lave tolerancetærskel stiller ekstremt høje krav til, at robotten har en høj gentagen nøjagtighed. Jeg var meget imponeret over UR-robottens præcision, da vi første gang afprøvede den, og det er jeg stadigvæk, lyder det fra Diemer Fopma, som tilføjer:

Den er forbløffende præcis. Og den sørger for, at limearbejdets finish er af højere kvalitet, end hvad en person ville kunne klare.

 • Robot
  UR5
 • Oprettet
  2017
 • Hurtigere produktion
  Flottere finish
  Højere kvalitet

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret med nyheder, kampagner og events fra BILA Robotics.