UR10 varetager halvanden mands arbejde

Specialfremstillinger kræver en effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til varierende opgavetyper og -størrelser. Med en samarbejdende robotarm fra BILA Robotics, har Horsens Spån Teknik løst netop den udfordring – og samtidig aflastet produktionsmedarbejderne for monotont håndteringsarbejde.

 

Så snart der dukker en ny opgave eller udfordring op, begynder jeg helt automatisk at vurdere, hvordan jeg bedst muligt løser den, og hvordan jeg bedst muligt kan styrke min virksomhed. Og så er det jo oplagt at slå til, når den rette løsning dukker op.

Sådan fortæller David Nielsen, direktør i Horsens Spån Teknik (HST), om, hvorfor han valgte at investere i en UR-robot fra BILA Robotics.

Den midtjyske produktionsvirksomhed har siden 1991 specialiseret sig i CNC-bearbejdning af alle typer materialer og fungerer som underleverandør af reservedele og komponenter til en lang række brancher i både ind- og udland. Og en stigende efterspørgsel på specialfremstillinger i både store og små serier kræver en fleksibel og effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til den enkelte opgavetype og -størrelse.


Den rette løsning til opgaven

For at effektivisere produktionen i den 1.800 m2 store maskinfabrik og samtidig opretholde et godt arbejdsmiljø valgte direktør og grundlægger af Horsens Spån Teknik David Nielsen at investere i en ekstra forstærkning til produktionen: en UR-robot fra BILA Robotics.

Den midtjyske maskinfabrik havde allerede implementeret robotautomatisering til emnehåndtering og palletering, men med UR-robotarmen så direktør David Nielsen mulighed for at effektivisere produktionslinjen yderligere ved at aflaste medarbejdere for monotone arbejdsopgaver og flytte deres kompetencer til andre opgaver i produktionen:

Vi havde nogle emner, hvor seriestørrelsen var tilpas stor til, at det ville give god mening med robotautomatisering af håndteringen. Alternativt skulle der stå en medarbejder dagen lang og stoppe emner i en CNC-maskine og tage dem ud igen, fortæller han.


Nem implementering

Det var David Nielsen selv, der tog kontakt til BILA Robotics, efter at have besluttet sig for, at virksomheden skulle investere i endnu en robot – og at den skulle være fra BILA Robotics. Sammen med kollegaer havde han drøftet mulighederne, og med det kendskab de havde til UR-robotterne og deres erfaring med robotløsninger, var de enige om, at det ville være den nemmeste løsning at implementere.

Faktisk var robotten så nem at sætte op og programmere, at det hele blev gjort af HST’s egne medarbejdere uden assistance fra BILA Robotics:

HST er et rigtig godt eksempel på, hvor let og intuitiv UR-robotterne er at implementere i en produktionslinje. David Nielsen kontaktede os kort inden nytår og fik robotten leveret i midten af januar. Og siden har de selv stået for opsætning og programmering. Jeg har faktisk ikke hørt fra dem siden, lyder det med et smil fra Area Manager fra Bila Robotics, Forhandler af Universal Robots Danmark Niklas Buhl, der solgte robotarmen til HST.


Tilbagebetalingstid: halvandet år

UR-robotarmen blev implementeret i produktionen og har fodret en af produktionens CNC-maskiner med metalemner. Og det har kunnet mærkes både økonomisk og arbejdsmiljømæssigt.

– Vi har kunnet flytte medarbejdere til andre opgaver. Og på den måde udgør robotten i sig selv en medarbejder – nogle gange faktisk halvanden medarbejder, da den ofte også kører om aftenen. Så løsningen giver med andre ord rigtig god mening rent investeringsmæssigt, lyder det fra direktøren, som tilføjer, at UR-robotten også rent arbejdsmiljømæssigt har en positiv effekt på produktionen:

Økonomien er selvfølgelig en væsentlig faktor, men fordi robotten varetager så meget monotont håndteringsarbejde – som de færreste medarbejdere er interesserede i at lave, og som kan være fysisk belastende – er den også rent arbejdsmiljømæssigt en stor gevinst for vores virksomhed.

  • Robot
    UR10

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret med nyheder, kampagner og events fra BILA Robotics.